Sectoranalyse
Hoe toekomstbestendig is het werken in de ggz? Kunnen zorgprofessionals tot aan hun pensioen vitaal, veilig en met plezier blijven werken?
Hoe ziet de arbeidsmarkt in de ggz er de komende tien jaar uit? Hoe staat het er bijvoorbeeld voor met het personeelstekort, de arbeidsvraag en de in- en uitstroom in de ggz? De infographic ´Prognose arbeidsmarkt 2022-2023´ maakt de antwoorden op deze vragen inzichtelijk.
In het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) maakt ABF Research prognoses van de arbeidsmarkt voor de komende jaren. Zo ook voor de arbeidsmarkt van de ggz over de periode 2022 tot en met 2032. Deze prognose gaat uit van het scenario NieuwBeleid. Dit is een scenario dat rekent op basis van beleidsmaatregelen, demografische ontwikkelingen, economische ontwikkelingen en de vraag naar aanbod van personeel in Nederland.
De infographic toont een aantal prognoses. Zo laat het bijvoorbeeld zien dat de arbeidsvraag in de ggz naar verwachting de komende tien jaar toeneemt met 7.600 medewerkers. Omdat het arbeidsaanbod naar verwachting stijgt met slechts 1.200 medewerkers, neemt het tekort toe binnen de ggz. Ten slotte is de verwachting dat de instroom in de ggz iets daalt. De uitstroom zal naar verwachting ook licht dalen tot en met 2032.
Heb jij vragen over deze infographic? Je kunt altijd contact met ons opnemen door te mailen naar info@oofggz.nl.
Hoe toekomstbestendig is het werken in de ggz? Kunnen zorgprofessionals tot aan hun pensioen vitaal, veilig en met plezier blijven werken?
AZW StatLine (databank voor arbeidsmarktcijfers van sector Zorg en Welzijn) geeft inzicht in de arbeidsmarktcijfers binnen de ggz.