Wie gaat er meer of minder werken in de ggz?
Hoe bewegen medewerkers in de ggz zich qua werkuren? Wie kiest ervoor om meer te werken, en wie juist minder? Lees nu de nieuwe longread van AZW!
Het verzuimpercentage onder medewerkers in de ggz daalt nog steeds. Zij verzuimen minder vaak dan een jaar geleden, maar daarentegen wel langer. Er is namelijk een stijgende trend te zien van langdurig verzuim.
Het kortdurend verzuim neemt steeds verder af. Niet alleen in de ggz, maar zorgbreed is deze dalende trend zichtbaar. Zo is het verzuimpercentage in deze periode 7,80. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar (7,94), maar ook ten opzichte van twee jaar geleden (8,06). Ook de meldingsfrequentie ligt lager dan een jaar geleden. Deze daling zien we terug bij het kortdurende verzuim van 1 tot en met 14 dagen.
Daarentegen is er een stijging te zien in het extra langdurende verzuim van 366 tot en met 730 dagen. Wat ook opvalt, is dat de meldingsfrequentie bij werknemers in de leeftijdsgroep jonger dan 26 is gestegen.
Afb.: grafiek verzuimpercentage naar duurklasse per kwartaal
Eens per kwartaal brengt onderzoeksbureau Vernet een rapportage uit over het verzuim in de verschillende branches van de zorgsector, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van O&O-fonds GGZ Bekijk hieronder de cijfers in de factsheet.
Hoe bewegen medewerkers in de ggz zich qua werkuren? Wie kiest ervoor om meer te werken, en wie juist minder? Lees nu de nieuwe longread van AZW!
De verzuimcijfers in de ggz laten zien dat verzuim onder oudere zorgmedewerkers toeneemt.