Direct naar content

Thema Fysieke Belasting in Arbocatalogus GGZ erkend door NLA

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft het thema fysieke belasting in de Arbocatalogus GGZ goedgekeurd. Dit betekent dat de inhoud voldoet aan de wet- en regelgeving en het werkgevers en werknemers in de ggz duidelijke richtlijnen en handvatten biedt om fysieke belasting te verminderen.

Fysieke belasting is een belangrijk aandachtspunt in de ggz. Medewerkers die met cliënten werken, hebben er dagelijks mee te maken. Maar ook in ondersteunende functies kunnen de werkzaamheden lichamelijk inspannend zijn. Daarnaast zorgt het gebruik van computers, tablets en smartphones voor fysieke belasting.

Waarom is aandacht voor fysieke belasting zo belangrijk?

Lichamelijke inspanning is normaal en zelfs gezond, maar te veel of verkeerde inspanning kan leiden tot overbelasting en gezondheidsproblemen. In de ggz is fysieke overbelasting een van de grootste Arbo risico’s. Het is daarom belangrijk om te waarborgen dat werknemers fysiek fit aan het werk blijven.

De Arbocatalogus GGZ

Om werknemers fysiek fit en inzetbaar te houden, biedt de Arbocatalogus GGZ concrete richtlijnen en handvatten. Werkgevers en werknemers kunnen deze gebruiken als leidraad om de Arbowet na te leven en om een gezonde werkomgeving te creëren.

Erkenning door de Nederlandse Arbeidsinspectie

De erkenning door de NLA betekent dat de afspraken en maatregelen in de Arbocatalogus GGZ passend en effectief zijn om fysieke belasting te verminderen. De NLA gebruikt de Arbocatalogus als referentie bij inspecties. Werkgevers die zich houden aan de richtlijnen kunnen hiermee aantonen dat ze voldoen aan de Arbowet.

Aan de slag met fysieke belasting

Wil jij ook aan de slag met het verminderen van fysieke belasting? Op de website van de Arbocatalogus GGZ vind je alle informatie om dit thema op te pakken.

GGZ-organisaties werken samen aan aanpak agressie op de werkvloer

Tien ggz-organisaties zijn volop aan de slag om agressie en geweld van cliënten en omstanders op de werkvloed te verminderen. Lees in de terugblik wat zij in de tweede bijeenkomst hebben besproken.

Lees verder

Mantelzorg in Nederland: ontwikkelingen en uitdagingen

Veel Nederlanders vervullen een cruciale rol in de samenleving als mantelzorger. Wat weten we over mantelzorgers in Nederland? Lees het artikel van AZW.

Lees verder

Inzicht in Gen Z binnen zorg en welzijn: nieuwe publicatie van AZW

Nieuw AZW-onderzoek biedt inzichten in de werkbeleving van Gen Z in zorg en welzijn. Lees meer.

Lees verder