Direct naar content

GGZ-organisaties werken samen aan aanpak agressie op de werkvloer

Tien GGZ-organisaties zijn volop aan de slag om agressie en geweld van cliënten en omstanders op de werkvloer te verminderen. Tijdens de online bijeenkomst, afgelopen 24 maart, deelden zij hun voortgang in het project ‘’Aan de slag!’’ en bespraken zij de vervolgstappen. Na de eerste bijeenkomst in januari maakten zij een plan van aanpak waar zij concreet mee aan de slag willen, zoals het opstellen van een bedrijfsopvangteam (BOT) of het actualiseren van het agressieprotocol.

Incidenten blijven melden

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat blijvend melden van incidenten essentieel is om inzicht te krijgen per locatie en patiënten doelgroep. Andere cruciale factoren bij het terugdringen van agressie werden ook besproken, zoals de rol van het bestuur, voldoende mankracht en scholing en de inrichting van ruimtes. Verder kwam naar voren dat de inzet van zzp’ers en achterwachten impact heeft op de kennis binnen afdelingen en het escaleren van situaties. Onderlinge ondersteuning tussen afdelingen kan hierin een oplossing bieden.

Van besluit naar praktijk

Daarnaast bleek dat besluiten nemen aan de beslistafel niet automatisch betekent dat deze in de praktijk worden uitgevoerd. Voldoende tijd voor implementatie is daarom essentieel. Ook werd besproken dat hulpmiddelen zoals gadgets, posters en zakkaartjes kunnen helpen om protocollen eenvoudiger te maken en de boodschap te herhalen. Tot slot werd benadrukt dat één overkoepelend beleidsstuk over het omgaan met agressie, dat jaarlijks wordt geëvalueerd en bijgesteld, bijdraagt aan een effectieve aanpak.

Aan de slag!

Met deze gezamenlijke inspanningen zetten de deelnemende GGZ-organisaties belangrijke stappen naar een veiligere werkomgeving voor hun medewerkers. De komende maanden krijgen de organisaties ondersteuning van drie experts. Daarnaast is afgesproken om bestaande protocollen en stappenplannen uit te wisselen, zodat zij van elkaar kunnen leren. Op 22 september komen de deelnemers opnieuw samen om de effecten van de veranderingen te bespreken.

Heb je een collega die wil aansluiten bij de bijeenkomst of wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op via info@oofggz.nl en wij helpen je verder.

Terugblik lerend netwerk: dialoogvoering binnen een open en veilige omgeving

In deze wrap-up vind je de belangrijkste inzichten van de derde bijeenkomst van het lerend netwerk over leiderschap en balans in de ggz van de toekomst.

Lees verder

AZW-longread: Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud

AZW onderzocht de relatie tussen duurzame inzetbaarheid en het behoud van medewerkers.

Lees verder

Inspireer medewerkers om de juiste keuze te maken voor het Balansbudget

Hoe inspireer je medewerkers het balansbudget te investeren in zichzelf? Je leert het tijdens onze interactieve webinars!

Lees verder