Maak nog snel gebruik van het financieel adviesgesprek
Krijg gratis advies over jouw loopbaan of financiën als medewerkers in de ggz door dit persoonlijk, financieel adviesgesprek aan te vragen.
31 procent van de medewerkers in GGZ vindt dat hun organisatie voldoende aandacht heeft voor werkdruk. Medewerkers die werken in organisaties waar aandacht is voor dit soort onderwerpen, willen tot wel 3,5 jaar langer bij dezelfde organisatie en in hun huidige functie blijven werken dan medewerkers in organisaties waar deze aandacht ontbreekt. Het gaat om aandacht voor bijvoorbeeld scholing, ontwikkeling, loopbaanmogelijkheden, werkdruk, en fysieke en emotionele belasting. Dit zijn uitkomsten uit de nieuwe longread van het AZW-programma over de relatie tussen duurzame inzetbaarheid en behoud van medewerkers. Wat zijn redenen voor medewerkers om op zoek te gaan naar ander werk? En wat zijn aanknopingspunten voor behoud van medewerkers? Dat neemt het AZW-programma in de longread onder de loep.
In de longread vind je interactieve visuals die de verschillende aspecten van duurzame inzetbaarheid en behoud overzichtelijk in beeld brengen. Zo zie je in één oogopslag hoe jouw branche ervoor staat, en kun je deze cijfers vergelijken met andere branches en de totale sector zorg en welzijn. Dat biedt waardevolle inzichten in kansen en uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en behoud.
In de geestelijke gezondheidszorg is 15% op zoek naar ander werk. Voor bijna de helft (49%) van de werkzoekenden in de gehele sector zorg en welzijn is ‘toe aan een nieuwe uitdaging’ de reden om ander werk te zoeken. Daarnaast wordt in GGZ ‘ik wil werk dat beter betaald’ als tweede reden genoemd. In de gehele sector is 15% van de medewerkers actief op zoek naar een andere baan, en 14% hiervan zoekt ander werk op eigen initiatief.
Hoe kun je als organisatie zorgen dat mensen minder snel vertrekken? Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud, blijkt uit de longread. Voldoende aandacht voor beleidspunten blijkt invloed te hebben op de verwachting van medewerkers om door te kunnen én willen werken tot hun AOW-leeftijd. Aandacht voor loopbaanontwikkeling zorgt voor een groot verschil in de wil om door te blijven werken. Verder spelen aandacht voor de werk-privébalans, de werkdruk en de fysieke en emotionele belasting een grote rol.
In het AZW-programma werken arbeidsmarktfondsen in zorg en welzijn en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al sinds 1994 samen om betrouwbare, onafhankelijke informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Zo kunnen beleidsadviseurs en bestuurders goede beslissingen nemen, tijdig actuele knelpunten signaleren en anticiperen op toekomstige trends.
Krijg gratis advies over jouw loopbaan of financiën als medewerkers in de ggz door dit persoonlijk, financieel adviesgesprek aan te vragen.
Hoe inspireer je medewerkers het balansbudget te investeren in zichzelf? Je leert het tijdens onze interactieve webinars!
Maak gebruik van het gratis financieel adviesgesprek nu het nog kan!