Direct naar content

Resultaten Organisatiescan Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is voor veel organisaties een belangrijk thema. Maar waar begin je? En welk effect hebben de huidige interventies? Tijdens de bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid in de ggz op 31 oktober, zijn de resultaten van de Organisatiescan Duurzame Inzetbaarheid gedeeld. Deze geven inzicht in de huidige stand van zaken rondom duurzame inzetbaarheid in de ggz.

De organisatiescan is een digitale vragenlijst die ggz-organisaties kunnen invullen. In totaal hebben 27 organisaties in de ggz deze vragenlijst ingevuld. De vragenlijst bevat onderwerpen als eigen regie van medewerkers, kennis en houding rondom duurzame inzetbaarheid, lopende regelingen, HRM-instrumenten en leiderschap. In het rapport lees je per onderwerp de conclusies en aanbevelingen.

`Het is een super fijne mogelijkheid om extra handjes te krijgen en denkkracht om bepaalde zaken mee te adviseren en waar mogelijk uit te voeren.´

Resultaten

Het rapport bevat meerdere conclusies op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de ggz. We hebben er enkele hieronder uitgelicht:

  • Ggz- instellingen hebben veel oog voor de kosten en investeren in duurzame inzetbaarheid.
  • Het kennisniveau en de implementatiekracht in de ggz kunnen nog positief worden doorontwikkeld.
  • Duurzame inzetbaarheid is een thema waar vooral HR actief mee lijkt te zijn. Het is nog te weinig een integraal onderdeel van de bestaande bedrijfsvoering.
  • Ggz-instellingen hebben vaak een goed aanbod van HRM-interventies en cao-regelingen, maar bereiken medewerkers nog onvoldoende.
  • Verzuimpreventie en ontwikkeling op het werk kunnen meer aandacht krijgen.
  • Het bespreken van duurzame inzetbaarheid in het jaargesprek wordt als goed advies gezien. Veel instellingen willen ermee aan de slag.
  • Het aantal ingezette interventies op team- en medewerkersniveau zijn toegenomen.

Aanbevelingen

Daarnaast bevat het rapport meerdere aanbevelingen. We hebben hieronder enkele uitgelicht:

  • Breng duurzame inzetbaarheid goed onder de aandacht, bijvoorbeeld via beschikbare sociale media en communicatiekanalen. Ontwikkel ook nieuwe kanalen om het helder en consistent onder de aandacht te brengen.
  • Breng de medewerkersreis in beeld (onboarding, doorstroom en uitstroom).
  • Verbeter de dialoog met medewerkers. Geef leidinggevenden handvatten voor het voeren van die dialoog, bijvoorbeeld met behulp van de gesprekskaart.
  • Zorg dat de aanpak past bij elke doelgroep.
  • Bied trainingen en ondersteuningsprogramma´s aan en zorg dat iedereen zich hierbij betrokken voelt.
  • creëer ruimte voor feedback en betrokkenheid. Introduceer platforms waar medewerkers hun ideeën en feedback kunnen delen.
  • Monitor en evalueer doorlopende verbeteringen. Voer regelmatig medewerkerstevredenheidsonderzoeken uit en vertaal de resultaten naar concrete acties.

Meer informatie

Wil je meer weten over de organisatiescan? Bezoek dan de projectpagina op onze website. Lees ook het rapport met de resultaten van de organisatiescan of kijk de bijeenkomst terug. Hierin vind je ook voorbeeldaanpakken om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan en voorbeeld gesprekskaarten om hierover het goede gesprek te voeren.

Wie gaat er meer of minder werken in de ggz?

Hoe bewegen medewerkers in de ggz zich qua werkuren? Wie kiest ervoor om meer te werken, en wie juist minder? Lees nu de nieuwe longread van AZW!

Lees verder

Extra aandacht voor verzuim jongere medewerkers

De verzuimcijfers in de ggz laten zien dat verzuim onder oudere zorgmedewerkers toeneemt.

Lees verder

Nieuwe branche-analyse van AZW: ‘De staat van de arbeidsmarkt geestelijke gezondheidszorg 2024’

Lees de trends en uitdagingen in de arbeidsmarkt ggz in de nieuwe AZW-analyse van 2024. De publicatie belicht onder andere de toenemende personeelstekorten, agressie-ervaringen en verzuimcijfers binnen de ggz-sector.

Lees verder