Hoe bewegen medewerkers in zorg en welzijn zich qua werkuren? Wie kiest ervoor om meer te werken, en wie juist minder? En wat kunnen werkgevers doen om belemmeringen weg te nemen en medewerkers te ondersteunen bij het uitbreiden van hun uren? Een nieuwe publicatie van CBS en het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) biedt inzicht in hoe werkuren in de ggz veranderen, welke patronen zichtbaar zijn tussen 2021 en 2023, en hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan oplossingen voor de zorg- en welzijnssector.
De zorg- en welzijnssector kampt met grote personeelstekorten die naar verwachting oplopen tot 232.000 werknemers in 2033. Het CBS heeft onderzocht in hoeverre werknemers in zorg en welzijn meer of minder uren zijn gaan werken tussen 2021 en 2023 (vierde kwartaal). Wat valt op?
Werknemers in zorg en welzijn veranderden hun arbeidsduur het meest in de richting van een deeltijdbaan tussen 24 en 28 uur. Werknemers gingen vooral meer uren werken als zij een kleinere arbeidsduur (minder dan 24 uur) hadden. Werknemers met een grotere arbeidsduur (meer dan 28 uur) gingen vaker minder uren werken.
Het grootste deel van de werknemers in zorg en welzijn (50,9 procent) werkte na twee jaar evenveel uren in zorg en welzijn. 16,2 procent van de werknemers is na twee jaar meer uren gaan werken in zorg en welzijn, en 13,8 procent is juist minder uren gaan werken.
Bij een kortere arbeidsduur (minder dan 20 uur) en bij een arbeidsduur van 20 tot 32 uur is leeftijd relevant: het aandeel werknemers dat meer uren is gaan werken is groter bij de jongste groep werknemers jonger dan 25 jaar en kleiner bij de oudste groep werknemers van 55 jaar en ouder.
Bij een arbeidsduur van 32 uur of meer is het patroon anders: veel werknemers zijn minder uren gaan werken, en dat geldt voor alle leeftijdsklassen.
GGZ-organisaties werken samen aan aanpak agressie op de werkvloer
Tien ggz-organisaties zijn volop aan de slag om agressie en geweld van cliënten en omstanders op de werkvloed te verminderen. Lees in de terugblik wat zij in de tweede bijeenkomst hebben besproken.
Mantelzorg in Nederland: ontwikkelingen en uitdagingen
Veel Nederlanders vervullen een cruciale rol in de samenleving als mantelzorger. Wat weten we over mantelzorgers in Nederland? Lees het artikel van AZW.