Extra aandacht voor verzuim jongere medewerkers
De verzuimcijfers in de ggz laten zien dat verzuim onder oudere zorgmedewerkers toeneemt.
Hoe bewegen medewerkers in zorg en welzijn zich qua werkuren? Wie kiest ervoor om meer te werken, en wie juist minder? En wat kunnen werkgevers doen om belemmeringen weg te nemen en medewerkers te ondersteunen bij het uitbreiden van hun uren? Een nieuwe publicatie van CBS en het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) biedt inzicht in hoe werkuren in de ggz veranderen, welke patronen zichtbaar zijn tussen 2021 en 2023, en hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan oplossingen voor de zorg- en welzijnssector.
De zorg- en welzijnssector kampt met grote personeelstekorten die naar verwachting oplopen tot 232.000 werknemers in 2033. Het CBS heeft onderzocht in hoeverre werknemers in zorg en welzijn meer of minder uren zijn gaan werken tussen 2021 en 2023 (vierde kwartaal). Wat valt op?
De verzuimcijfers in de ggz laten zien dat verzuim onder oudere zorgmedewerkers toeneemt.
Lees de trends en uitdagingen in de arbeidsmarkt ggz in de nieuwe AZW-analyse van 2024. De publicatie belicht onder andere de toenemende personeelstekorten, agressie-ervaringen en verzuimcijfers binnen de ggz-sector.